sim racing esports

Vad kunde vi lära oss av e-sportarnas skick för arbetslivet?

E-sportarnas arbetsdagar påminner mer om kontorsarbete än sport. Forskning tyder dock på att e-sportare motionerar mer och äter hälsosammare än befolkningen i genomsnitt. De behöver också kunna optimera sin arbetsförmåga för viktiga speldagar. Vad kan man lära sig av detta?

Du sitter vid din dator i 7-8 timmar om dagen. Arbetet är intensivt. Situationerna förändras ständigt, du måste vara beredd att reagera hela tiden. Du arbetar huvudsakligen på distans och möter sällan dina teammedlemmar ansikte mot ansikte.

Låter det bekant?

Det kunde vara en fråga om många kontorsarbetares arbetsdag. I verkligheten handlar det om vardagen för e-sportlaget KOVAs e-sportare i Jyväskylä.

Eftersom tävlingsspel också kallas e-sport, jämförs spelare ofta med idrottare.
Det här är naturligtvis ganska dumt, för i många avseenden påminner en e-sportares arbete mer en kontorsarbetares än en skidåkares, hockeyspelares eller en redskapsgymnasts.

”Framför maskinen arbetar man 8 timmars arbetsdagar. Därför är det värt att uppmärksamma: däremellan bör du komma ihåg att stå upp, sträcka på dig och ta bort blicken från skärmen”,säger KOVAs prestationstränare Perttu Leppä.

Det låter bekant igen, eller hur?

E-sportare lever friskare än befolkningsgenomsnittet

E-sport har länge förknippats med en bild av ”slappa, överviktiga unga män, som sitter vid datorn dygnet runt”. Vad är sanningen? Vi ska låta forskningen berätta!

Enligt forskning:

  • E-sportare äter bättre än befolkningen i genomsnitt. Deras intag av bland annat socker är betydligt mindre än andras, säger en färsk tysk studie.
  • E-sportare motionerar mer än befolkningen i genomsnitt. Enligt en tysk undersökning uppfyller mer än 80% av spelarna WHO:s rekommendationer, eller motionerar mer än 2,5 timmar per vecka. Enligt en färsk studie motionerade spelarna så mycket som 9,5 h per vecka. I en studie av Jyväskylä universitet hade e-sportare på topp fysisk träning i genomsnitt 1 timme per dag.
  • En australiensisk studie kunde visa att e-sportare röker mindre och dricker mindre alkohol än andra.
  • Tyska e-sportare sitter i genomsnitt 7,7 timmar per dag, vilket för tillfället är mindre än genomsnittet för finländarna.

Så e-sportare inte är idrottare i ordets traditionella betydelse men de flera av dem har en hälsosammare livsstil än den genomsnittliga kontorsarbetaren. Detta beror säkert på det faktum att sambandet mellan en hälsosam livsstil och framgångsrik spelprestanda har konstaterats i studierna.

”När motion, näring och sömn är i  balans har detta stor inverkan bland annat på känslan av vakenhet, koncentrations- och reaktionsförmågan och orken i allmänhet”,säger Leppä.

Detta låter som egenskaper som är av stor nytta också i mer traditionellt arbetsliv.

Prestationstränare tar hand om e-sportarnas arbetsförmåga

Där man i det mer traditionella arbetslivet talar om arbetsförmågan och ser till arbetstagarnas välbefinnande i arbetet, till exempel genom träningskuponger och elektriska skrivbord, har man i flera e-sportlag gått ett steg vidare. E-sportarnas skick för arbetslivet tas om hand av sådana prestationstränare som Perttu Leppä.

” Jag har på mitt ansvar allt som händer utanför själva spelet”, sammanfattar Leppä och förklarar att självkännedom och att hitta livsstilar, som passar varje individ, spelar stor roll i hans träningsfilosofi. Därför föser man inte e-sportare ut på en joggingrunda klockan sex på morgonen, utan var och en erbjuds stöd till att hitta en form av lustbetonad motion.

”Tillvägagångssättet är av personal trainer-stil”, beskriver Leppä, som också har lanserat ett verktyg för sina e-sportare som kan användas för att följa upp det egna välbefinnandet och den egna prestandan.

“Alltid i slutet av veckan utvärderar e-sportarna den gångna veckans sömn, ätande, motion och ork."

"Dessa jämförs sedan med samma veckas prestanda i e-sport, så att orsak och verkan snabbt kan avläsas”, beskriver Leppä.

I spel måste man sträva efter sitt bästa

Som en skillnad jämfört med ett mer traditionellt kontorsarbete är det för en e-sportare inte bara konsultjargong och LinkedIn-tjafs att tala om ”att uppnå sitt fulla potential” och att ”sträva efter sitt bästa”, utan en väsentlig del av vardagen. För en e-sportare måste arbetsförmågan verkligen vara på topp när en viktig turnering stundar.

”Där handlar det också om de här grunderna. Livsstilen måste vara okej i det långa loppet, så att du vid de viktigaste ögonblicken, heta speldagar, kan prestera på topp . I träningen fokuserar vi också på förberedelsen inför spel och själva spelet: hur man optimerar orken och hur man underhåller den”,säger Leppä, som också ansvarar för psykisk träning för KOVAs e-sportare.

I kontorsarbete finns det sällan turneringar där man spelar om miljontals euro men arbetsförmågan är för oss alla cyklisk. Du kan inte alltid vara, och behöver inte heller vara, 100% i toppform men i de viktigaste ögonblicken vore det bra om det fanns kapacitet.

Så även om många av oss invanda arbetare kanske inte genast hittar en identifieringsyta med e-sportare verkar det finnas ett förbluffande antal av dem. Kanske till och med så många att e-sport bör ses som en av många möjligheter att främja finländarnas hälsa och välbefinnande nu och i framtiden.

”En femtedel av män i åldern 18-29 äter ohälsosamt, motionerar för lite och röker."

Nästan hälften av dessa är överviktiga (FinTerveys 2017).  E-sport kan vara ett sätt att nå denna grupp och inplanta i dem idén om hur motion, sömn och näring påverkar allt – inklusive spelandet”, påpekar Leppä.

Aktuella samtalsämnen

Tillbaka

Linkki kyselyyn