en ung kvinna håller på med yoga ute

Tusentals tog emot vår utmaning och började sin resa mot ett bättre skick för arbetslivet

Utvecklingschef Mirva Puranen, Arbetslivstjänster

Men hur viktigt det än är att ge stöd till de olika faserna i arbetslivet, kompetensutvecklingen och krångligheterna i jobbsökandet, bakom allt finns en välmående och uthållig person.

För ungefär ett och ett halvt år sedan, på senhösten, som ny en helt färsk medarbetare i föreningen, samlade jag ihop mina tankar om hur vårt utbud av tjänster och medlemsförmåner kunde se ut i framtiden. Våra medlemsundersökningar gav upphov till rikligt med förhoppningar om en ökning i vårt urval av de förmåner och tjänster, som stöder välbefinnandet. Frågan var om också vi hade något att bidra till välbefinnandet, så att var och en av oss skulle orka bättre i arbetslivets omvälvningar.

Dessa reflektioner ledde till slut till helheten #työelämäkuntoon2022, som föddes i början av året. Och vilken helhet det sedan blev!

Den innehåller flera element, varav det mest omfattande är  en serie föreläsningar, som stödjer det generella välbefinnandet, i samarbete med Joni & Kaisa Jaakkola från Optimal Performance. De första fyra delarna av denna föreläsningsserie har redan hållits.

Ur en tjänsteutvecklares synvinkel har det varit oerhört spännande att se mottagandet som helheten fått - jag minns fortfarande den kittlande känslan, när jag öppnade feedbackrapporten från den första föreläsningen! Till hela vårt teams glädje har feedbacken från våra medlemmar varit riktigt positiv och stödjande! De förmedlar exakt den grundläggande förutsättningen till varför vi bestämde att vi skulle börja tillhandahålla dessa förmåner. Eller vad tycker ni till exempel om dessa kommentarer?

Medlemmarnas upplevelser

Tack så mycket! Det är bra att medlemmarna kan utnyttja sitt medlemskap så här. Detta är också en folkhälsofråga i positiv bemärkelse.

Helheten var inspirerande. Ingen raketvetenskap, med bra exempel, som gjorde helheten begriplig. Jag upplevde inget utrymme för förbättringar, utan bara entusiasm, som jag saknar.

Pragmatiske Joni Jaakkola

Joni Jaakkola, som ledde föreläsningarna i början av året, har hyllats med en mängd olika ordvändningar, men hans jordnära professionella förhållningssätt, som respekterar lyssnarna, har väckt glädje hos deltagarna. Åtminstone för mig har Jonis pragmatiska och okomplicerade förhållning till de olika aspekterna av välbefinnandet på sätt och vis till och med fått fäste, särskilt i dessa osäkra tider.

Förresten, oroa dig inte om du inte hann till live-föreläsningarna eller ännu inte hunnit se dessa föreläsningar - du hittar alla inspelningar på vår tjänst OMA+ under hela resten av året!

Kommentarer om utbildningarna

Verkligen bra föreläsare! Jag tappade aldrig min koncentration, utan ville bara höra mer. Viktiga saker.

Det bästa var, hur saker och ting presenterades. Ingen predikan, utan begripligt på ett sätt, som dock inte ifrågasätter lyssnarens intelligens. En konstart. Under webbinariet han man inte domna av en enda gång. Bra gjort!

Föreläsaren var särskilt bra. Med sina många exempel kunde han göra innehållet intressant. Också skicklig som presentatör, visste vad han pratade om och höll ingen overheadmonolog. Detta överträffade alla mina förväntningar. Tack så mycket för att ni organiserar en sådan utbildning. Utmärkt.

Denna föreläsningsserie fortsätter i fyra webbinarier under hösten. I vårt nyhetsbrev i mars kunde medlemmarna rösta på sina egna favoritämnen. De mest populära temana var ett flexibelt förhållningssätt till eget välbefinnande, återhämtning, sömn och upprätthållande av hållbar förändring. Med dessa kommer vi att fortsätta att förbättra arbetslivet under höstsäsongen, så håll öronen och ögonen öppna!

Tar på dig din egen syrgasmask först

Förutom föreläsningsserien kommer livsstilsförändringen under detta år förverkligas även i Optimal Performance-träningens webbkurs FiksuStartti 2.0, Yogaias proffs i välbefinnande har skräddarsytt oss gratis stunder av välbefinnande och om du oroar dig över din egen hälsa, får du en fin rabatt på labbtester genom Puhti. Mindfulness-kurser lugnar för sin del sinnen, som skakats av världshändelsernas turbulens.

Sammantaget har tusentals av våra medlemmar från hela Finland deltagit i kampanjen #työelämäkuntoon2022 genom deltagande i live-webinarier, genom att titta på inspelningar och att utnyttja de rabatter vi har förhandlat fram till våra partners tjänster. I vår medlemsundersökning har våra helt nya medlemmar också framhävt helheten skick för arbetslivet med berömmande ord. Inspirerade av mottagandet vi fick fortsätter utvecklingen av välbefinnandetjänster. I våra drömmar skymtar speciellt tjänster och förmåner som stöder psykiskt välbefinnande, senast under 2023.    

Helheten Työelämäkuntoon utformades i en värld som färgades av pandemin, men ingen kunde då ha anat vilken typ av världssituation vi hade framför oss denna vår. Att ta hand om sitt eget välbefinnande känns, om möjligt, ännu mer aktuellt och viktigt än på länge. Det gamla välbekanta rådet att "ta på syrgasmasken först på dig själv” har en ny typ av kraft när vi tar hand om våra nära och kära och även dem, som vi bara kan hjälpa med begränsade medel. Här på föreningen hoppas vi för vår del kunna stötta dig när du tar på dig syrgasmasken.

Aktuella samtalsämnen

Tillbaka

Linkki kyselyyn