Tanssii tähtien kanssa MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa sunnuntaisin klo 19.30. Kuvat: MTV / Onni Ojala.

Nu är nybörjarens förmåga guld värd

Ilona Kangas, toiminnanjohtaja

Vi kan helt enkelt inte lyckas i arbetslivet om vi inte av och till klarar av att helt ändra vårt tankesätt. "Framtiden tvingar oss att vara nybörjare", konstaterade också futuristen Perttu Pölönen under evenemanget 4T Summit. För somliga är det lättare att vara nybörjare än för andra. Ett utmärkt exempel på att vara nybörjare är programmet Dansar med stjärnorna, som också för tillfället visas på TV. Vad kan vi lära oss av detta för arbetslivet?

Min mamma arbetade som bankrådgivare på den tiden när kontoren var landmärken i stadskärnorna. På dem bjöds personalen på goda frukostar, luncher och kaffe ett par gånger per dag. Rikets matrikelkonstnärer prydde de framträdande platserna i banksalarna och människorna kom ödmjukt in genom de stiliga dörrarna för att uträtta sina ärenden. Nu klickar jag upp mobilapplikationen och sköter mina bankärenden som självbetjäning, flyttar pengarna till bekanta via MobilePay eller Siirto och om jag någon gång ser en sedel är jag rädd att den är förfalskad. Det finns ett oändligt antal liknande berättelser, arbetets karaktär har ändrats och de tidigare arbetsplatserna har försvunnit.

Även du har stött på många förändringar under de senaste åren och i synnerhet under de senaste årtiondena. I skrivande stund surrar några matleveransrobotar förbi och sköter hemleverans av matinköp som människor gjort på Alepa.

Det är alltså självklart att vi är tvungna att orka ändra också våra vardagliga tankegångar. För att inte tala om att lära oss nytt så att vi klarar av att arbeta hela vårt långa liv. För min egen del torde pensionsåldern redan ligga över 70 år, men vad händer om det redan i femtioårsåldern känns som att jag kört fast? Vi kan helt enkelt inte lyckas i arbetslivet om vi inte av och till klarar av att helt ändra vårt tankesätt. Vara nybörjare, såsom futuristen Perttu Pölönen konstaterade på YTK:s och Eduhouses gemensamma 4T Summit-evenemang i september.

I stjärndansarnas fotspår

För somliga är det lättare att vara nybörjare än för andra. Åldern, utbildningen, vad personen genomlevt och medfödda egenskaper påverkar detta. Det är dock bra att öva upp sin flexibilitet och därför uppmuntrar vi på YTK alla våra medlemmar till det. Vi erbjuder dig ett brett sortiment med möjligheter att utveckla ditt eget tankesätt eller skaffa dig nya färdigheter. Du kan börja i webbutbildningsbiblioteket för arbetslivet eller genom att lyssna på Henkka Hyppönens serie om hur människan och artificiell intelligens i framtiden kan leva sida vid sida, som på ett djärvt sätt ruskar om dina tankar.

Ett utmärkt exempel på att vara nybörjare är programmet Dansar med stjärnorna, som också för tillfället visas på TV. I programmet deltar ett stort antal superprofessionella personer, men också flera totala amatörer. De kändisar som deltar i programmet har ett avundsvärt mod att vara nybörjare: rakt med i nationella livesändningar och utlämnade åt kvällstidningarna. Jag har stor respekt för alla som deltar i tävlingen med danskunskaper som startar från noll. Och tänk hur vi alla ändå har älskat Kanki-Kaikkonens förmåga att hänge sig åt dansen!

Programmet är också ett utmärkt bevis på ett strålande grupparbete: En yrkesperson handleder en amatör. Den professionella dansaren ska kunna sammanställa ett program på lämplig nivå. Kostymdesigner, sminkörer, musiker, belysningsexperter och regissörer ger extra hjälp. Med den rätta stödtruppen omkring sig får nybörjaren glänsa.

Det är så här som också vi på YTK vill uppfatta vår roll i våra medlemmars liv. Vi är din stödtrupp vid vändningarna i arbetslivet för att du ska ha möjlighet att glänsa. Ge dig nu genast iväg och inhämta kunskap exempelvis ur webbutbildningsbiblioteket. Du kan också börja med att lära dig ett helt nytt sätt att sköta dina vardagssysslor – pröva nu den där webbutiken, om du inte tidigare hunnit det.


Tanssii tähtien kanssa på MTV3 och MTV Katsomo på söndagar klo 19.30. Bilder: MTV / Onni Ojala.

Aktuella samtalsämnen

Tillbaka

Linkki kyselyyn