Lauri "pietola" Hietala inledde sin karriär som tävlingsspelare vid 13-års ålder - "Jag hade velat höra att det är okej att vara nervös"

Lauri "pietola" Hietala har spelat på heltid sedan 2019. Under den tiden har han lärt sig mycket om vad det innebär att vara en tävlingsspelare. Många säger att tävlingsspelande är svårt, och Hietala medger att det tidvis är det, men för det mesta beror detta på de mål han själv har satt upp för sig själv.

– När man är ambitiös och inte får resultat är det svårt och tungt. I vanligt dagarbete upplevde jag inte lika mycket press, men nu tänker jag i princip 24/7 hur jag idag är bättre än igår, beskriver Hietala.

För Hietala slutar inte arbetsdagen när han stänger av datorn. Spel, taktik och den egna utvecklingen snurrar runt i tankarna, och till exempel på långa bilresor kan han fundera på hur han skulle vara bättre på någon viss karta.

– Det här är en brutal bransch jämfört med andra, om man inte gör saker ordentligt så kommer någon annan och gör det som krävs. Det här är en ständig tävling.

Hietala har ägnat mycket tid åt att utveckla sig själv inte bara som spelare, utan också som människa. I litteraturen har han till exempel hittat många verktyg för att hantera stress och press, och idag piskar han inte sig själv för misstag lika mycket som tidigare, men strävar efter att utveckla sig själv genom det positiva.

– Tidigare ansåg jag att self-help litteratur var struntprat, men det är det definitivt inte. Jag tycker om att läsa böcker som hjälper mig att utvecklas som spelare och människa, beskriver Hietala.

Man måste lära sig att förlora

Även om Hietala strävar efter att vara den positiva lagkamraten som sporrar sig själv och andra även när resultaten inte lever upp till förväntningarna, finns det fortfarande dagar då man inte känner för att spela, när det känns som att nu räcker det.

– Det är i dessa stunder jag har fått ganska mycket stryk. Ibland har det slagit mig att borde man bara ge upp, men när man blir av med tanken och vinner, då känns det otroligt bra. Man inser att det är just för den känslan som man gör vad man gör, och lever det här livet. Om känslan av att ge upp sedan kommer igen kommer jag ihåg att jag tidigare har rest mig därifrån, berättar Hietala.

Tidigare har Hietala varit hård mot sig själv efter förlorade matcher, och när han tittat igenom matcherna har han skyllt på sig själv för att ha fattat ett dumt beslut. Numera tenderar han att närma sig situationerna på ett mer lösningsorienterat sätt. Dessutom, när man spelar är det alltid en som vinner och en som förlorar: att lära sig att förlora har varit en viktig färdighet som Hietala fortfarande utvecklar.

– Varje framgångsrik spelare måste vara redo att ta emot förluster. Om du inte kan hantera dem är du inte rätt person för jobbet, sammanfattar Hietala.

Träningsrutiner, sömn och livshantering är nyckeln till framgång

Hietala var ungefär 13 år gammal när han spelade i det första laget. När han började tävlingsspela var branschen fortfarande helt i barnskor. Hietala funderade på saker han själv skulle ha velat höra i början av sin karriär.

– Träningsrutiner är väldigt viktiga och också en bra övergripande livshantering. Alla, även jag, har haft stunder när det har varit svårt psykiskt, och i alla fall för mig syns detta väldigt mycket i spelet. Man måste ta hand om sig själv, och det sker med sömn och god livshantering, säger Hietala.

– Jag hade också velat höra att det är okej att vara nervös. När jag lät mig själv vara nervös och inte försökte undertrycka det längre öppnade det upp mitt eget spel, och det har gynnat mycket annat i livet också, tillägger Hietala.

Att spela Counter-Strike är ett lagspel, och att upprätthålla en bra laganda är mycket viktigt, särskilt i utmanande tider. Hietala medger att det har funnits tillfällen då han har klamrat sig fast vid negativ energi och hela situationen har börjat växa som en rullande snöboll.

– Det är väldigt viktigt att bryta en negativ spiral. Man måste vara så positiv som möjligt, även om det har varit svårt, ingen fejk positivitet, men genom handling. Man måste tro och fortsätta att göra saker och lita på att situationen i något skede kommer att lätta.

Det finns planer för framtiden om speladet skulle ta slut

Hietala berättar att han inte har skrivit ner sina framtidsplaner på papper, men att han har tänkt mycket på i vilken riktning hans karriär skulle gå om hans karriär som tävlingsspelare skulle ta slut. Spelvärlden har fört en ung man med sig, och han tror att han kan bli en bra tränare eller general manager till exempel.

– Jag tror att jag kan vara en bra kille mellan spelarna och organisationen för jag uppfattar både vad spelarna vill och vad organisationen vill. Jag tror att jag skulle kunna förklara saker i det skede då spelarna funderar varför de måste göra något eller när organisationen funderar varför spelarna inte vill göra det, funderar Hietala.

Vid sidan om spelande hör även försäljning och marknadsföring fortfarande till Hietalas passioner. Det kan också vara ett alternativ för framtiden, för som med spelande så är bara himlen gräns för framgång där.

– Jag vill verkligen komma i rampljuset, och även om pengar aldrig har varit motivationen vill jag också ha ekonomisk framgång. Jag vill göra sådant arbete jag gillar, och jag gillar att göra saker där jag kan ha framgång, sammanfattar Hietala.

Aktuella samtalsämnen

Tillbaka

Linkki kyselyyn