
I hurdant skick för arbetslivet är du, Joni Jaakkola?
Vi intervjuade gymägaren, wellnesstränaren, föreläsaren och facklitteraturskribenten på Optimal Performance, Joni Jaakkola, som också kallas för en multifighter inom välbefinnandeindustrin, och tog reda på hur Jonis eget skick för arbetslivet är just nu. Joni tränar en mängd olika människor, från nybörjare till tävlingsidrottare och arbetsgemenskaper. Vilka är Jons egna insikter, utmaningar och exakta tips? Läs vidare!
Vad betyder att vara i skick för arbetslivet för dig?
Det innebär att kunna hantera ditt arbete väl. Och om du vill gå lite längre, att arbetslivet inte suger alla dina livskrafter. Om skicket redan har blivit dåligt, börjar utmaningarna dyka upp, även om det finns vilja och motivation. Så avståndet till gott skick blir så att säga längre. Därför är det viktigt att grunderna – vila, näring och motion är i ordning.
Jag har själv haft många perioder när man har haft grus i maskineriet. När man har två företag, gör lite frilansarbete, är tvåbarnsfar, så åtar man sig ofta lite för många uppdrag. Man har lärt sig att prioritera och det lönar sig att praktisera detta hela tiden.
Hur ser ditt skick för arbetslivet ut just nu?
Det är okej, så ungefär 8+ i skolbetyg! De senaste åren har varit utmanande för en specialbutiksföretagare och den säsongsbetonade branschen skapar mer stress. När välbefinnandebranschen dessutom hjälper andra måste man vara särskilt noga med sin egen ork för att kunna ge sitt bästa.
Vilken är din största utmaning?
Ja, det är en prioritering av det egna välbefinnandet i arbetet året runt. När det finns frilansuppdrag, till exempel när föreläsningarna hopar sig på en viss "säsong", men brödfödan måste också förtjänas vid andra tider. Mitt i det hektiska och jobbiga ska balansen upprätthållas.
"Man åtar sig ofta alltför mycket"
Vad har du lyckats med?
Helheten är helt okej, arbetet rullar på och jag har fritid. Det är viktigt att man kan vara nöjd, när det gäller den stora bilden, även om livet lägger ut utmaningar då och då.
Hur sköter du hjärnkonditionen?
Jag går tillbaka till grunderna, först och främst till sömnen. Jag försöker sova tillräckligt, och om jag får en kort nattsömn tar jag en tupplur. Jag försöker avsluta arbetet i tid, hålla kvällarna lediga och lämna tillräckligt med fritid. I en entreprenörs vardag, när arbets- och fritid oundvikligen blandas ihop, får man vara noggrann.
Vilka är dina största insikter för att kunna förbättra ditt skick för arbetslivet?
Jag vet att detta inte är sexigt för media, men välbefinnandet bygger på några hörnstenar: vila, näring och motion – dessa förringas ofta. Men om livsstilarna i samband med dessa tas i närmare betraktelse, är det där "buggen" vanligtvis finns. Hur sover du? Vad äter du? Hur många steg tar du? När du är vilse och inte vet vad du ska ta dig till - måste du göra de grundläggande sakerna! Utmaningen ligger delvis i systemet, för när du har bråttom, kompromissar du lättare i grunderna, precis när du inte borde – ekorrhjulet måste stoppas.
“När du är vilse och inte vet vad du ska ta dig till för att förbättra konditionen – utför grunderna!”
Berätta om något viktigt andningshål i vardagen, som har betydelse för ditt skick för arbetslivet
Sömnen, det är vad jag försöker hålla fast vid med näbbar och klor. Hur än klichéartat och tråkigt det kan låta. Om sömnen far åt skogen, så följer också resten med.
Hur skiljer du arbete och fritid?
Det är utmanande, särskilt i denna bransch, och saker och ting blir bearbetade även på fritiden eftersom ämnen naturligtvis diskuteras i bekantskapskretsen. Jag lär mig prioritering och försöker säga rakt ut att nu är kalendern full, men jag återkommer till dig på dag x. Detta gör det lite lättare att stänga av datorn och hålla arbetet borta från fritiden.
“Nej är en fullständig mening.”
Vad funderar du på när det gäller samhället och skicket för arbetslivet?
Utmaningarna med distansarbete, hur arbetsvardagen har formats på distans. Du bör oftare fråga dina anställda och medarbetare att hej, hur mår du?! Distansarbete har ökat passiviteten när du i praktiken rör dig endast mellan arbetsstationen, toaletten, matbordet och soffan. Jag skulle tycka att 6000 steg om dagen är larmgränsen. Slutresultatet kan påverkas av att medvetet observera den egna aktiviteten, självständig ledning av det egna arbetet, arbetsrytmen, pauser och övergångar och till exempel att gå en kort promenad även om det inte finns någon arbetsresa.
Hur svarar du på YTK-Föreningens utmaning #työelämäkuntoon2022? Vilken ny vana skulle hjälpa dig att orka bättre i arbetet nästa år?
En ännu strängare prioritering av de saker som ni har bestämt er för att göra. Jag har utvecklats i det men det finns fortfarande mycket att bättra på. Alltså uppföljning av min så kallade egen strategi, att nu gör jag sakerna x och y, och inte sakerna a och b. Nej är en fullständig mening. Ibland kan något stort och fantastiskt gå dig förbi, det är livet. Och hej, i slutet ett lästips: Saku Tuominens Juu ei - Pieni kirja priorisoinnista (ung. En liten bok om prioritering)!
Jonis tips för att komma i skick för arbetslivet
Var självisk på ett sunt sätt. Du kan inte hjälpa andra om du själv är helt slut. Det minsta du kan göra är att räcka upp handen och be öppet om hjälp.
Planera och förutse. På detaljnivå, t.ex. kl 16.30 mån, ons, fre ska jag på en 45 minuters löprunda. Särskilt när det är bråttom och inför nya saker, annars kommer vardagen att uppsluka dig.
Investera i livsstilen som en helhet, ställ allt i ordning: motion, näring, återhämtning. Alla behövs, starta åtminstone något litet på alla delområden.
Som medlem i YTK-Föreningen kommer du att i år kunna delta gratis i Jonis onlineföreläsningar som en del av utmaningen #työelämäkuntoon2022, kolla in föreläsningar om välbefinnande här!
Kom med i Työelämäkuntoon 2022! År 2022 utmanar YTK-Föreningen dig att göra en hållbar förändring mot bättre välbefinnande. Se förmånerna som förbättrar ditt skick för arbetslivet här!