
Hur stöder man en ung person i framtida karriärval?
Vad drömde du om när du var 16 år? Minns du vad ditt drömyrke var?
När jag var liten brukade jag leka banktjänsteman. Mitt rum förvandlades till ett kontor, där jag flyttade papper av och an, skrev kvitton och gav pengar till min lillebror som kom och uträttade sina ärenden vid min disk. Det som intresserade mig var ett kontorsjobb med regelbundna arbetstider från åtta till fyra, en säker tillsvidareanställning fram till pensionen. I valet av mitt drömyrke tog jag intryck både hemifrån och från grannarna. Jag var van vid den vardag som kontorsarbete innebär och det var lätt att uppmuntra mig till handelsbranschen, för “där finns det alltid jobb”.
Mina föräldrar hade tur. Deras dotter valde en trygg och säker utbildningslinje inom handeln och uppnådde sitt drömyrke. Kontorsarbete från åtta till fyra med ett tillsvidareavtal.
Nu tittar jag på min egen dotter och är nyfiken på vilket drömyrke hon har. Tioåringens drömmar varierar från glassförsäljare till idrottslärare och festplanerare. Än så länge handlar drömmarna om traditionella yrken som jag kan relatera till och därmed stötta henne.
Men hur kommer det att gå när hon får influenser utifrån, när drömmarna konkretiseras och det är dags att börja tänka på utbildning och praktik? Kommer det fortfarande att vara fråga om traditionella yrken eller blir det något nytt, som jag inte känner till över huvud taget? Kommer jag i så fall att kunna uppmuntra henne på rätt sätt eller blir jag den där “dumma morsan som inte fattar någonting om nutiden, för att inte tala om framtiden”!? *dörren smälls igen*
Vi utforskar nya yrken
Nya yrken och arbetssätt uppstår i allt snabbare takt. Skulle man på 80-talet ha kunnat drömma om att jobba med sociala medier? Eller att jobba som botviskare? Eller att själv få välja när man jobbar och var? Hur skulle dina föräldrar ha väglett och uppmuntrat dig till sådana jobb?
Vi kan inte veta vilka arbetstillfällen det kommer att finnas om tio eller femton år, men det viktiga är att förstå att förändring sker och att följa de tysta signalerna. Att vara närvarande och stötta den unga med sina drömmar.
Här på YTK-Föreningen har vi märkt att e-sporten har ökat sin popularitet bland ungdomar och att den har börjat erbjuda en mängd olika yrken och sysselsättningsmöjligheter. Vi vill nu ta reda på vad det handlar om och hjälpa andra att förstå vad man talar om i den här branschen.
År 2019 blev e-sporten till och med populärare än ishockey bland 18–29-åriga män och cirka en halv miljon tittare följer med e-sport i Finland. Olika typer av yrken är kopplade till den här grenen, till exempel proffsspelare, streamare, influencer och esport-coach. Det handlar alltså inte bara om tonåringar som har låst in sig på sina rum och som spelar natt och dag med hjälp av energidrycker, utan om ett modernt yrke som kräver fysisk kondition, mental träning, affärskunnande, reaktionsförmåga och taktisk kompetens samt pr-kunskaper och teamarbete.
E-sport som yrke
Samarbetet mellan YTK-Föreningen och Kova Esport som heter Ammattina esport (e-sport som yrke) belyser det nya arbetslivet genom ett konkret exempel. Vi vill vara med och skapa framtidens arbetsliv och hjälpa våra medlemmar att lyckas i arbetslivets omställningar.
Under året kommer vi att tala om drömmar, målinriktat arbete och resan mot målet, och även om uthållighet och välbefinnande, förväntningar och press samt om balansen mellan jobb, familj och fritid. Allt som hör till ungdomarnas yrkesliv idag och imorgon.
Välkommen med!