Att uppdatera kompetensen är en viktig arbetslivsfärdighet – se våra tips för självstudier!

Kompetens och styrkor är två skilda saker. Båda behövs i arbetslivet och det är bra att kunna definiera och identifiera dem båda. I och med att arbetslivet ständigt förändras, förändras också kraven och därmed kompetensbehoven. Det är viktigt för både arbetstagare och arbetssökande att regelbundet upprätthålla det egna kunnandet. Läs vår blogg för tips om hur du utvecklar din allmänna kompetens och kom ihåg att använda dina medlemsförmåner som stödjer lärande!

Vad innebär kompetens? Betyder det att jag är kreativ och vänlig, eller att jag behärskar Excel och MySQL, och att jag har avlagt en förstahjälpenkurs? Kompetens är allt det där och mer därtill. Kompetens består av en rad olika grundläggande arbetslivsfärdigheter, såsom en entusiastisk inställning, vilja att lära sig, initiativförmåga, interaktionsfärdigheter och färdigheter i teamarbete. Att vara punktlig och social är också arbetslivsfärdigheter man kan lära sig. Framtida arbetslivsfärdigheter omfattar mer mångfacetterade begrepp som komplex problemlösning, känslomässig intelligens, serviceorientering och kognitiv flexibilitet.

Specialkompetens är sådant kunnande som man har utvecklat under en längre tid: cellospelande, sjukskötarutbildning, monterings- eller svetskunskaper, kunskaper i akutmedicin eller JavaScript.

Okej, men om jag alltså behärskar något i stil med det ovan nämnda, hur kan jag komplettera och precisera mitt kunnande och var gör jag det enklast? Nedan visar vi olika sätt på hur du kan komplettera din kompetens på ett allmänt plan. Och samtidigt vill vi också påminna dig om våra medlemsförmåner som stödjer lärande!

Google Digitalakademin

Vad skulle livet vara utan Google? Det låter aningen enkelspårigt, men Googles ställning är tämligen obestridlig åtminstone tillsvidare. Google används för att hitta information om det mesta, allt från jobb till mat, hobbyer, hälsa och livets mening. Google är medveten om det här och hjälper dem som är villiga att lära sig mer om Google så att det får ut mer av den effektivaste informationskällan i världen.

Det mest praktiskt inriktade utbildningspaketet av Google heter Google Digital Garage, och är tillgängligt på finska. Tjänsten hjälper dig att utveckla din digitala kompetens på ett kontrollerat sätt. Du kan till exempel lära dig grunderna i digital marknadsföring med kursen Digimarkkinoinnin perusteet. Med hjälp av kursen lär du dig att föra ditt eget företag eller din egen karriär framåt. Efter avslutad utbildning får du ett certifikat som du kan lägga till i ditt cv för att ge ett konkret exempel på just den kompetensen. Digital Garage erbjuder också en mängd andra onlinekurser som tangerar karriär eller teknik. Kurserna kan skräddarsys så att de är korta eller fördjupade enligt kompetensnivå.

Think With Google är en webbplats som erbjuder djupare kunskap för att stärka den digitala kompetensen.

Medlemsförmån: Ordning på datasäkerheten med Grow with Google

Titta på vår videoserie Tietoturva kuntoon (på finska) för att få ordning på din datasäkerhet!

Underhållande lärmiljöer

Det kan vara roligt, till och med underhållande, att lära sig nytt! Den lite äldre generationen har ofta en uppfattning om att lärandet innebär att man måste plugga hårt, läsa böcker och stryka under det viktigaste, samt utföra fysiska och mekaniska träningsmoment. Dagens digitala appar och plattformar innehåller många inlärningselement, men de kan se ut och kännas som spel, Netflix-serier eller som nya lockande tjänster för sociala medier.

Vill du lära dig ett nytt språk? Duolingo är en av de mest populära och snabbast växande apparna för språkinlärning, där man lär sig språket i spelliknande och stimulerande miljöer. Appen utlovar en språkkunskaper på lägre medelnivå.

Medlemsförmån: Språkkurser i WordDive

Lär dig ett helt nytt språk eller lyft dina språkkunskaper till en ny nivå med mobilappen WordDive. Applikationen är AI-baserad och prisbelönt. Med den kan du snabbt lära dig praktiska språkkunskaper.

Idag talar alla om ljudböcker och podcaster: de lämpar sig utmärkt för lyssnande och lärande medan man gör något annat. Det är lite som att byta ut godiset mot en morot. Bilresor, promenader och gympass blir dubbelt så effektiva när du tar på dig hörlurarna och låter texten flöda. Men den gamla goda boken står också fortfarande på sig. Självhjälpsböcker som handlar om lärande och kompetens har blivit allt mer populära under de senaste åren, även om det måste sägas att en del av dem mest är underhållning och lätt självterapi. I bästa fall kan man ändå lära sig något nytt av dem. De kan också hjälpa oss att betrakta vårt eget liv ur ett annat perspektiv.

Videor! Du som läst den här texten ända hit tillhör troligen dem som har lätt för att läsa. Att titta på bilder och olika typer av instruktionsvideor på Youtube är oerhört populärt och effektivt även det. Det blir allt vanligare att man lär sig via videor, vilket har sin förklaring: tv-programmens kvalitet har förbättrats enormt i och med streamingtjänsterna och nuförtiden förekommer det ofta att man genomför utbildningar med videor och mångsidig innehållsproduktion.

MasterClass är en tämligen kostsam serie onlinevideokurser. Kurserna hålls av världskändisar: allt från toppförfattare till kockar, från arkitekter till profiler inom affärsvärlden. Lärarna i Masterclass avslöjar hemligheterna bakom sin kompetens och ger praktiska råd i allt från trädgårdsskötsel till makroekonomi eller från fotografering till ukulelespel.

En liknande lärplattform är Domestika, som riktar sig till dig som vill utveckla din kreativitet. För en avgift på cirka tio euro får du tillgång till en serie föreläsningar, praktiska träningsmoment och vägledande respons vid behov.

Du kanske har hört talas om TED-konferenser eller TED-videor? TED är en förkortning av Technology, Entertainment och Design. TED-videorna innehåller massor av stoff och högtflygande teman som behandlas ur olika perspektiv. Du kan vara säker på att du får en hel del allmänbildning genom att se på videorna.

Academy of Brain är en online-utbildningsakademi, som specialiserar sig på att utveckla hjärnan och mentala färdigheter: återhämtning och stresstålighet är i själva verket också kompetenser som vi kan träna upp.

Medlemsförmån: Tusentals kostnadsfria kurser för arbetslivet i onlineutbildningsbiblioteket

Under de första månaderna har våra medlemmar redan tittat på över 2 000 olika videor, allt från Excel-kurser till kurser i tidshantering. Häng med du också och lär dig något nytt – det är enkelt och gratis!

Kurser i virtuellt universitet

Coursera i USA är ett kommersiellt företag som erbjuder kurser från olika universitet, med vilka Coursera har slutit samarbetsavtal. Kurserna är öppna onlinekurser (massive open online course) och dessutom gratis för registrerade användare!

Kurserna på Coursera är självfallet mestadels amerikanska, men redan två tredjedelar av tjänstens användare och kursdeltagare kommer från något annat land än USA. Via Coursera kan du avlägga olika examina och få officiella anteckningar och läroprestationer för dem.

#työelämänkäänteissä

Artikeln är en del av artikelserien #työelämänkäänteissä, där vi talar om det föränderliga arbetslivet och hjälper våra medlemmar att hantera omställningar.

Aktuella samtalsämnen

Tillbaka

Linkki kyselyyn