Nyhetsbrev för sturerande 8.6.2021

Vi vill lyckönska dig på det varmaste! Året som gått med alla begränsningar och distanser har minsann inte varit det lättaste, men det har klarats av med all ära! Därför lyfter vi också på den virtuella hatten för varje studerande, som mitt bland all ovisshet och ensamma Zoom-förläsningar har kryssat fram på sin väg genom den regniga hösten, den långa vintern och vårens prövningar. Du har utfört ett värdefullt arbete med att förkovra ditt eget kunnande. Nu är det äntligen dags att ta en paus i studierna och njuta av sommaren!

Klang och skål!

Vi skrev det här brevet till dig för att påminna dig om ett par viktiga saker:

  1. Sommarjobben och arbetslöshetskassan
  2. YTK-Föreningens medlemsförmåner för sommaren

Anslut dig till kassan genast, när du börjar jobba

Som studerandemedlem i YTK-Föreningen hör du inte till arbetslöshetskassan. Utan ett medlemskap i arbetslöshetskassan försäkrar du däremot inte en bättre dagpenning åt dig i händelse av arbetslöshet eller permittering eller vid sidan om ett deltidsarbete.

Det vill säga, när du exempelvis får jobb under tiden för studierna, så anslut dig genast även till YTK:s arbetslöshetskassa, så att du redan under din studietid kan samla in det arbetsvillkor som krävs för det inkomstrelaterade utkomstskyddet! Medlemskapet i YTK är en smart investering i den egna framtiden och ger dig trygghet i den, om allt inte heller går som som planerat.


Av de här medlemsförmånerna glädje och nytta för sommaren

Av rådgivningen för anställningsförhållandet får du hjälp, exempelvis om det är någon sak på vilken du funderar på sommarjobbet eller i arbetsavtalet. I telefonrådgivningen får du kontakt med  juristerna i advokatnätverket Opuslex till priset av en normal telefonavgift. Eller hör dig för om råd av Sulo, som är vår egen chatbot på webbplatsen och en baddare på frågor om anställningsförhållanden! Hjälp i frågor om anställningsförhållandet får du här.

  1. Sommaren torkar och vattnar och olycksfallsförsäkringen ersätter! 
    Sommaren är människans bästa tid – här kommer den med road trip-långresor, solnedgångar och spontana dopp i sjön vid stugan eller i havets böljor! Var än du rör dig, tryggar vi att du har ryggen fri: olycksfallsförsäkringen för fritiden som automatiskt ingår i ditt medlemskap ersätter dina vårdkostnader vid överraskande missöden runt om i världen. Du kan alltså njuta av sommarens äventyr och hänge dig åt värmen och friheten! Läs mera om olycksfallsförsäkringen.
  2. Utlandsresorna får ännu vänta, men som medlem i föreningen bokar du en underbar staycation semester i hemlandet till ett förmånligt medlemsförmånspris! Se alla hotellförmånerna.
  3. Och om motorbåtens puttrande eller myggornas surr börjar irritera, så ta hörlurarna på och koppla på intressant businesslitteratur med Alma Talent-böckernas -applikation, läror om färdigheter i arbetslivet  i webbutbildningens bibliotek eller spela bland språken med WordDive. Se alla förmånerna för att utveckla kunnandet. ​​​​​​​

Drömmen om ett yrke som det är svårt att förklara för den äldre generationen?

Många av de nya yrkena är förenade med mystik och felaktiga antaganden. Ta till exempel esports. Du har säkerligen stött på tankarna om att de som sysslar med esports är underliga figurer som är storförbrukare av energidrycker och Dude food och som låst in sig i mörka rum. Tillspetsat alltså. 

Vi beslutade att skingra mystiken och att ta reda på de nya yrkena genom ett konkret exempel. I samarbete med Kova Esports uppstod #ammattinaesport, där vi märmare bekantade oss med arbetet för en yrkesspelare och  yrkesstreamare och med, hur Lauri ”Pietola” Hietanen och Teemu ”Spamned” Rissanen kom fram till sina drömyrken.

Höjdpunkten för samarbetet är en docuserie i 6 avsnitt, där den första perioden publicerades 31.5., den följande 14.6. och resten på hösten. På webbplatsen ammattinaesport.fi hittar du, förutom dokuserien, allt det material som vi tagit fram, såsom bl.a. lexikonet Esport-Suomi samt ett spel för reaktionssnabbhet, där du kan testa dina egna färdigheter och delta i månadsutlottningarna!

Linkki kyselyyn