Nyhetsbrev för studerande 23.3.2023
Ska du skriva på ett anställningsavtal? Här är några tips!
Ett anställningsavtal är det viktigaste dokumentet för alla anställda. Därför är det skäl att noga tänka på allt. Här får du några tips för att ingå ett anställningsavtal!
- Gör alltid anställningsavtalet skriftligt.
- Kontrollera om en provanställningsperiod har överenskommits i anställningsavtalet. Mer information om provanställningsperioden finns i webbutbildningsbiblioteket för arbetslivet.
- Ett tidsbegränsat anställningsavtal är i regel bindande fram till tidsgränsen, om ingen provanställningsperiod har avtalats. Under provanställningsperioden har båda parter rätt att säga upp avtalet.
- Skriv inte under något du inte förstår. Kom ihåg att du alltid kan be arbetsgivaren om mer tid att gå igenom anställningsavtalet. Om du behöver hjälp av en jurist för att förstå innehållet kan du använda Lakikaveri-tjänstens telefonrådgivning. Tjänsten är också kostnadsfri för våra studerandemedlemmar. Kom också ihåg den omfattande databanken!
Fler nyttiga råd om anställningsavtal finns i intervjun med arbetsrättsjuristen Janika Räty från Lakikaveri-tjänsten. Läs mer!
Behöver du mer information om tidsbegränsad anställning? Information hittar du i webbutbildningsbiblioteket för arbetslivet.
Webbutbildningsbiblioteket för arbetslivet
De tusentals utbildningar i webbutbildningsbiblioteket som stödjer arbetslivet är tillgängliga för dig gratis när du registrerar dig som användare av tjänsten via medlemmarnas OMA+-tjänst.
- Logga in till OMA+ -tjänsten
- Välj fliken Webbinarier och utbildningar
- Markera samtyckesrutan så att registreringslänken visas
- Klicka på "Gå till registrering" för att flyttas till Eduhouses tjänst och slutföra din registrering gratis
- Ange de begärda uppgifterna. Om du ännu inte har ett yrke eller om ditt yrke inte finns med på listan, välj "annat" (yrket efterfrågas för statistiska ändamål).
- Så där ja! Webbutbildningsbiblioteket är nu tillgängligt för dig!
I urvalet på webbutbildningsbiblioteket kan du hitta både inspelningar och interaktiva distansutbildningar, i vilka ett deltagande kan kosta flera hundra euro någon annanstans. Ta en titt på det breda utbudet och börja använda tjänsten omedelbart!
Ska du börja sommar- eller deltidsjobba? Glöm inte att gå med i en arbetslöshetskassa!
Visste du att många unga och studerande redan har nytta av att vara medlem i en arbetslöshetskassa? Det lönar sig att vara medlem i en arbetslöshetskassa om du arbetar åtminstone ibland minst 18 timmar i veckan. Arbete som redan gjorts vid sidan av studier, till exempel ett sommarjobb, intjänar det så kallade arbetsvillkoret och därmed din rätt att få en inkomstrelaterad dagpenning som är större än FPA:s grunddagpenning vid arbetslöshet, permittering eller deltidsarbete. Kom ihåg att studerandemedlemskap i YTK Arbetsliv r.f. inte omfattar medlemskap i YTK Arbetslöshetskassan.