Nyhetsbrev 9.3.2023

Var omsorgsfull när du ingår ett arbetsavtal, så undviker du de vanligaste fallgroparna i anställningsförhållanden

"Den största stötestenen i anställningsförhållanden är att arbetsavtalet inte görs skriftligt", säger Lagkamraten, arbetsrättsjuristen Janika Räty. I sitt arbete hjälper hon medlemmarna i YTK Arbetsliv i oklarheter som gäller anställningsförhållanden.

Det är viktigt att omsorgsfullt läsa arbetsavtalets innehåll och fördjupa sig i anställningsförhållandets villkor så att man förstår vad avtalet betyder.


Så här hjälpte Lakikaveri

Arbetsgivaren hade inte betalat tilläggen rätt – överenskommelse om det betydande beloppet uppnåddes med Lakikaveris hjälp 

En av våra medlemmar bad Lakikaveri-tjänsten om hjälp i fråga om ett utestående lönebelopp. När juristen utredde saken framgick det att arbetsgivaren låtit bli att betala ett mer än tiodubbelt större belopp till arbetstagaren. Med Lakikaveris hjälp uppnådde parterna snabbt en överenskommelse i fallet. 


Arbetsavtalsfakta: hävning av ett tidsbestämt arbetsavtal 

Om en provanställningsperiod har antecknats i arbetsavtalet får vilken som helst av anställningens parter häva det tidsbestämda arbetsavtalet under provanställningsperioden med omedelbar verkan. Efter provanställningstiden upphör anställningsförhållandet i princip efter att den avtalade anställningen gått ut – såvida det inte finns en separat uppsägningsklausul i arbetsavtalet och det inte är fråga om ett så kallat blandavtal.  

Läs om vad du ska tänka på när du ingår avtal om en anställning för viss tid!


Kom ihåg olycksfallsförsäkringen för fritiden

Vårsolen får mungiporna att dras till ett leende, men en oförsiktig fotgängare grimaserar av smärta när han befinner sig liggande mitt på en hal trottoar. Le ändå, som komplett medlem har du fritidsolycksförsäkring!


Så här tar du i användning arbetslivets online-utbildningsbibliotekets tusentals utbildningar gratis:

1.       Logga in på OMA+

2.       Välj Webinaarit ja koulutukset

3.       Sätt en bock i samtyckesrutan och registreringslänken kommer att visas

4.       Välj ”Siirry rekisteröitymiseen”. Då flyttas du till Eduhouses sidor och du kan slutföra registreringen gratis

5.       Ange informationen som frågas. Ifall ditt yrke inte finns på listan, välj ”muu” (yrkesinformationen frågas för statistik).

6.       Så där! Nu är online-utbildningsbiblioteket redo att användas!

Om du redan är registrerad som användare av tjänsten via OMA+ kan du logga in direkt på Eduhouse-tjänsten med dina inloggningsuppgifter.

Linkki kyselyyn