"Framtidens arbetsliv tvingar oss att bli nybörjare"

Det framtida arbetslivet och de känslor och färdigheter som är relaterade till det var ämnet för 4T Summit - Känslor, färdigheter, arbetsliv, framtid-evenemanget som anordnades i samarbete med Eduhouse. Futuristen Perttu Pölönen, arbetslivsutvecklaren Niina Hinkkanen från Filosofiska Akademien och fackboksförfattaren och kreativa ledaren Henri "Henkka" Hyppönen talade vid evenemanget. Läs mer och titta på inspelningen!

– I framtiden kommer vi att tvingas bli nybörjare. Att återvända till rollen som lärling är verkligen viktigt. Det är inte pinsamt att erkänna att jag inte vet, utan tvärtom en livlina för framtiden, att vi kan uppdatera oss om och om igen, säger futuristen Perttu Pölönen.

Arbetslivsutvecklaren Niina Hinkkanen talade för sin del om nyfikenhet och psykologisk trygghet som möjliggörare för lärande. Hinkkanen påpekade att man numera i arbetslivet förstår att nyfikenhet är drivkraften bakom allt lärande, medan det förr till och med kunde betraktas som en skamlig egenskap.

Ork och uppfattningar om den egna medelmåttigheten får många att oroa sig

Mer än 3200 personer hade anmält sig till onlineevenemanget, som var öppet för alla och gratis. 

– Det här är en tydlig indikation på att vårt eget arbete och dess framtid väcker ett brett spektrum av tankar hos oss. Det är viktigt att kunna diskutera dessa öppet , säger  Jukka Vento, vd för Eduhouse, en pionjär inom digitalt lärande. 

​​​​​​​"Det kan vara så att det stora antalet deltagare i evenemanget satte ett inofficiellt rekord i populariteten för onlineutbildningar", gläder han sig.​​​​​​

I de inledande frågorna från publiken lyftes den egna energin starkt fram. Dessutom debatterades om arbetsgivarna inte längre värdesätter medelmåttighet alls i en tid där tonvikten ligger på excellens och många har ett starkt behov av att prestera. 

Måste alla vara nyfikna eller framåtblickande hela tiden, räcker inte det vanliga livet? frågade  Ilona Kangas, direktör för YTK-Föreningen och värd för paneldiskussionen på evenemanget.   

– Medelmåttighet är en del av inlärningsprocessen. Vi kan inte automatiskt veta något, men någonstans startar vi vår resa. Vi försöker ofta prova på eller testa olika saker på ett ganska mediokert sätt eller med framgång. Det är så här toppfärdigheterna skapas,säger Niina Hinkkanen.   

Det är viktigt att YTK-Föreningen för en diskussion om vad arbetslivets framtid betyder för individen och hur man förbereder sig för framtiden.  

– Vi jobbar hårt för att alla ska kunna uppleva förändringarna i arbetslivet som möjligheter och inte som nedslående stunder, säger Ilona Kangas.   

Titta på 4TSummit-inspelningen!

Vi hjälper dig att lyckas i arbetslivets vändningar

Förutom toppevenemanget som är öppet för alla erbjuder vi gratis våra medlemmar ett omfattande Online-utbildningsbibliotek för arbetslivet (värde 147 €/månad) tillsammans med Eduhouse. 

Ta en titt och använd tjänsten!

Läs mer

Ilona Kangas, direktör för YTK-Föreningen, [email protected], tfn 050 590 7853  
Jukka Vento, vd för Eduhouse, [email protected], tfn  050 084 5315

Linkki kyselyyn